Wachtlijsten jeugdzorg blijven oplopen en meer meldingen kindermishandeling

ALMERE • Do 5 oktober 2023 | 6:11 • Donderdag 5 oktober 2023 | 6:11

Jeugdzorg blijft een hoofdpijndossier voor de gemeente Almere. Dat blijkt uit de rapportage Jeugdzorg over de eerste helft van dit jaar. De kosten blijven stijgen, de druk blijft hoog en de wachtlijsten blijven oplopen. Waar Almeerse jongeren begin 2022 nog maximaal ruim een maand moesten wachten op een gesprek, is dat in begin 2023 opgelopen naar tussen de twee en vier maanden.

Die toename is volgens de gemeente vooral te wijten aan het ingewikkelder worden van de zorg en het oplopen van de wachtlijsten bij alle andere jeugdzorgaanbieders. De meeste jeugdhulporganisaties kampen namelijk met personeelstekorten, waardoor wachtlijsten niet zomaar weggewerkt kunnen worden. Bij sommige organisaties loopt de wachttijd zelfs op tot een jaar.

Volwassenen blijven hangen in de jeugdzorg
Daarnaast gaat het volgens de gemeente ook niet goed met de doorstroom van volwassenen uit de jeugdzorg, en dan vooral in de zwaardere jeugdhulp -jeugdzorg met verblijf. Hier is 34 procent van de totale zorgontvangers boven de 18 jaar, en die houden dus plekken bezet van jongeren. Die volwassenen zouden eigenlijk andere vormen van zorg en begeleiding moeten krijgen maar daar gaat het vaak mis, blijkt uit het rapport.

Geen grip op stijgende kosten
De gemeente Almere moest de afgelopen jaren miljoenen euro's bijleggen om de begroting van de jeugdzorg rond te krijgen. Meerdere jeugdzorgaanbieders, waaronder Triade Vitree en Pluryn, hebben financiële problemen. Almere probeert sinds 2020 meer grip te krijgen op de stijgende kosten, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dat varieert van hulp bij opvoedproblemen of dyslexie tot complexe zorg bij zware mentale problemen of uithuisplaatsingen. Gemeenten krijgen hier geld voor van het Rijk maar hebben steeds weer te maken met bezuinigingen op het budget.

Zorgen over toename meldingen kindermishandeling
Ook de stijgende hoeveelheid zogeheten 'zorgmeldingen' over kindermishandeling zijn een grote zorg voor de gemeente. In de eerste helft van 2023 ontving Veilig Thuis Flevoland 1862 meldingen van een instelling over mogelijke kindermishandeling. In het eerste halfjaar van 2022 waren dat nog 1505 meldingen. Veel van die zorgmeldingen komen ook weer terecht bij de jeugdzorgaanbieders, bovenop de rest van de werkzaamheden.

Organisaties kunnen een zorgmelding doen als zij zich zorgen maken over personen of kinderen. De meeste zorgmeldingen worden door de politie gedaan. Die melding komt dan terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.

Provinciaal probleem
Jeugdzorg is niet alleen in Almere een probleem, ook in de rest van Flevoland hebben gemeenten het lastig met het regelen van de zorg voor kwetsbare jongeren. De Flevolandse gemeenten proberen samen te werken en dat leidt soms ook tot goede resultaten, zoals bij een recente pilot in Almere waardoor er zeker 65 kinderen thuis konden blijven wonen of sneller weer naar huis terug mochten.

Wethouder Roelie Bosch van de gemeente Almere verwacht pas volgend jaar grote verbeteringen. Dan zijn er namelijk nieuwe aanbestedingen voor de zorg en gaat Bosch de jeugdzorg in Almere anders aanpakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel