Urker kinderen hoeven straks niet meer voor speciaal onderwijs naar Emmeloord

URK • Wo 26 juni 2024 | 6:22 • Woensdag 26 juni 2024 | 6:22

Het is nu nog een braakliggend terrein in de Zeeheldenwijk op Urk, maar in 2026 moet er een 'brede school' staan: De Driemaster. Een gebouw met een basisschool, kinderopvang, speciaal onderwijs en een naschoolse opvang. Het wordt ook wel een multifunctioneel schoolgebouw genoemd, uniek voor Urk.

Naast dat kinderen er les krijgen in bijvoorbeeld rekenen en taal, zijn er ook stilteruimtes en is er bijvoorbeeld een snoezelruimte. Die ruimte is bedoeld om te ontprikkelen. Er zijn bijvoorbeeld lampen in verschillende kleuren, er is een plekje om te liggen en er zijn materialen om de zintuigen te prikkelen.

De snoezelruimte is vooral bedoeld voor kinderen in het speciaal onderwijs, maar straks ook toegankelijk voor alle kinderen op de school. 

"Dat is juist zo mooi hieraan, dat je elkaars expertise kunt benutten zonder daar heel ingewikkeld over te doen," vertelt Ruth Koffeman van Schoolvereniging Rehoboth. De verschillende partijen die straks samen in het gebouw zitten, trekken nu al samen op. "We denken nu al goed na over we dit straks samen gaan doen."

ARCOM architectuur
ARCOM architectuur
Speciaal onderwijs
Urker kinderen die zijn aangewezen op speciaal onderwijs moeten nu nog met een busje naar Emmeloord. In 2026 hoeft dat niet meer. Gretha Bennik van de Zonnebloemschool is daar erg blij mee: "Een kind groeit op in dit dorp dus ze willen ook bij het dorp horen in plaats van elke keer naar Emmeloord te reizen. Daarin missen ze connectie met mededorpsgenoten."   

Kinderen in de leeftijd van nul tot en met twaalf jaar kunnen straks in het gebouw terecht. Nu is de kinderopvang bijvoorbeeld aan de ene kant van het dorp en de school aan de andere kant. "Nu kun je het kind al zien vanaf dat er gebruik gemaakt wordt van de kinderopvang en zijn er ook korte lijntjes met elkaar."  

Kinderboerderij
Het gebouw in de Zeeheldenwijk telt straks twee verdiepingen. Daarin is plek voor achttien basisschoolgroepen, zes lokalen voor de peuterspeelzaal, vier groepen vanuit speciaal onderwijs en een kinderdagopvang. Verder is er op de eerste verdieping nog ruimte  voor flexplekken, waar ook mensen uit de omgeving gebruik van kunnen maken.

ARCOM architectuur
In het midden van het gebouw zal het levendig zijn, daarom zijn er op verschillende plekken ook stilteruimtes voorzien. "Om zo op verschillende behoeftes in te kunnen spelen." 

Naast het gebouw komt een kinderboerderij. Dit is ook leuk voor bijvoorbeeld de kinderopvang, vertelt Rianne de Graaf van Stichting Kinderopvang Urk. 

"Ik kijk er echt naar uit om straks met de peuters en baby's in een bolderkar naar de kinderboerderij te gaan of een rondje te maken in de nieuwe wijk."

Lees ook: 11,5 miljoen nodig voor realisatie brede school in Zeeheldenwijk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel