Moet een autistische huurder haar huis uit omdat ze geen zorg meer afneemt bij de verhuurder?

ALMERE • Wo 18 september 2024 | 7:33 • Woensdag 18 september 2024 | 7:33

Mag zorgverlener DBA in Almere het huurcontract opzeggen van een cliënt die wel een appartement huurt via DBA maar geen zorg meer afneemt van die zorgverlener? Dat is de vraag waar de kantonrechter in Lelystad een oordeel over mag vellen.

Volgens de zorgverlener was de huur van het appartement verbonden aan het afnemen van zorg bij DBA. De huurder bestrijdt dat. Die stelt dat de zorgverlener haar probeert weg te pesten om meer geld te kunnen verdienen.

Zelfstandig wonen met begeleiding
In 2021 opende woningcorporatie De Alliantie een nieuw wooncomplex in Almere Duin: Duinrijk. Dat is een gebouw met 78 sociale huurappartementen, waarvan 20 bestemd zijn voor jongvolwassenen met autisme.

Zij gingen zelfstandig in het gebouw wonen met begeleiding van Expertisecentrum Deskundige Begeleiding Autisme (DBA). De bewoners tekenden daartoe een zorgcontract met DBA. En de bewoners huurden het appartement in het gebouw via de zorgverlener.

De huurder in deze zaak kreeg anderhalf uur begeleiding in de week. En die zorg van DBA werd via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vergoed door de gemeente Almere. Dat verliep voor de huurder naar wens totdat de gemeente Almere besloot om de samenwerking met de zorgaanbieder te stoppen.

De zorgaanbieder communiceerde naar de huurder dat door het wegvallen van die vergoeding het zorgcontract met de cliënt was komen te vervallen. En omdat het zorgcontract niet meer geldig was, was ook het huurcontract niet meer geldig.

Doe wat we willen, anders moet je weg
De bewoner ontving kort nadat de gemeente het contract met DBA had stopgezet een brief van DBA. Daarin stond dat de bewoner financiering van zorg moest regelen via de Wlz, de Wet langdurige zorg. Anders zou zij haar woning moeten verlaten.

De bewoner van de flat voelde zich naar eigen zeggen door de brief bedreigd. De zorgorganisatie gebruikte de woning volgens de huurder als drukmiddel.

Bij de Wmo woont een cliënt zelfstandig of in een kleinschalig wooninitiatief en is er alleen een beperkte vorm van ondersteuning nodig. De financiering wordt geregeld door de gemeente en de zorgverzekeraar en kost maximaal zo’n 7000 euro per jaar.

De Wlz (Wet langdurige zorg) geeft recht om in een zorginstelling te gaan wonen en wordt betaald vanuit het Rijk. De bedragen in de Wlz liggen fors hoger, en kunnen soms oplopen tot tienduizenden euro's per jaar.

Onterecht negatief beeld
Zorgorganisatie DBA poogde al in augustus 2023 het huurcontract van de bewoner te laten ontbinden via een kort geding. De rechter besloot toen in het voordeel van de huurder. Die vond het recht op wonen zwaarder wegen dan het belang van DBA. De zorgaanbieder besloot daarna tot het starten van een procedure via de kantonrechter.

Volgens een bestuurder van DBA zou de bewoner juist gebaat zijn bij meer intensieve zorg. De bestuurder benadrukte tijdens de zitting dat DBA zorg via de Wlz hooguit had geadviseerd.

Er zou volgens DBA nooit druk zijn uitgevoerd om de bewoner daartoe te dwingen. "We willen juist dat de bewoner de hulp krijgt die ze nodig heeft." De rechter wilde daarop van de zorgaanbieder weten waarom die een zwaarder zorgpakket nodig acht.

De bestuurder van DBA antwoordde dat DBA 'meerdere signalen' had gekregen dat het niet goed ging met de huurder. DBA zei het storend te vinden dat de suggestie werd gewekt dat het wegpesten van huurders een tactiek zou zijn van de de zorgaanbieder.

"Die kwaadsprekerij over DBA leidt tot onnodige onrust bij andere cliënten van ons." De bestuurder zei dat een grote groep cliënten 'heel tevreden' is met de zorg van DBA.

"Ik ben autistisch en niet invalide"
De rechter wilde daarop van de huurder weten waarom zij geen zorg wilde aanvragen via de Wlz. De bewoner gaf daarop aan dat zij zichzelf niet wil 'invalideren'.

"Ik kreeg anderhalf uur zorg in de week. Dat is genoeg voor mij. Via de Wlz heb je 24/7 zorg. Dat heb ik niet nodig." De bewoner gaf aan dat zij zelfstandig wilde blijven en dat zij de vrijheid van het zelfstandig wonen zeer belangrijk vindt.

De rechter in Lelystad drong er bij beide partijen op aan om er samen uit te komen. "Het is voor u allebei beter als u alsnog een oplossing vindt", zei zij. "Want ik vrees dat deze zaak ook na mijn uitspraak niet stopt. En dat u dan met elkaar geconfronteerd zal blijven worden."

De raadslieden van beide partijen gaven daarop aan te willen kijken of er toch nog een oplossing gevonden kan worden. De raadsman van DBA gaf aan daarover met zijn collega in overleg te willen.

Het is nog niet bekend of en zo ja, wat voor oplossing dat zou kunnen opleveren. De rechter doet over 6 weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel