Celstraf voor verduisteren 2,8 miljoen van Almeers heftruckbedrijf

ALMERE • Do 19 september 2024 | 21:35 • Donderdag 19 september 2024 | 21:35

Een stiekem afgesloten leasecontract voor een Audi Q7 deed hem in 2021 de das om. Maar de negen jaar ervoor kon Klaas M. als hoofd financiën bij Crown Intern Transport in Almere financieel ongehinderd zijn gang gaan.

Hij betaalde zichzelf extra salaris uit, deed privé-uitgaven vanaf de rekening van het bedrijf en maakte ook nog geld aan anderen over. In totaal verduisterde de 44-jarige Nunspeter op die manier 2,8 miljoen euro van zijn werkgever, omgerekend zo'n 26.000 euro per maand.

Van het geld leidde de man volgens de rechtbank een zeer luxe leven. Hij kocht dure wijnen en bezocht prostituees. Ook gaf hij geld uit aan sekswebsites en aan online loterijen. Verder loste hij zijn hypotheek af en liet verbouwingen aan zijn huis uitvoeren. En naast zijn 'gewone' leaseauto van het bedrijf, liet hij dus ook nog de eerder genoemde lease-Audi Q7 bij zichzelf afleveren. Nadat dit alles werd ontdekt, is de man in januari 2021 op staande voet ontslagen.

Bevoegd voor alle betalingen
Crown Intern Transport op het Almeerse bedrijventerrein De Vaart is de Nederlandse vestiging van Crown International, een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd heftrucks bouwt en distribueert. De man uit Nunspeet werkte er sinds september 2008 als Head of Finance & Accounting. Binnen een jaar was hij bevoegd om zelfstandig betalingen te verrichten. Hij was ook degene die maandelijks de salarissen overmaakte.

De man heeft bekend dat hij bijna 9 jaar lang geld heeft verduisterd van zijn werkgever. Wel betwiste hij twee weken geleden tijdens de zitting de hoogte van het bedrag, omdat een paar uitgaven die hem worden verweten wel degelijk voor het bedrijf zouden zijn geweest. De rechtbank in Zwolle oordeelde donderdag dat de man daar niet genoeg bewijs voor heeft geleverd.

Crown Intern Transport

Google Streetview
Belastingaangiftes ook te laag
Naast de verduistering stond de Nunspeter ook terecht voor het doen van onjuiste belastingaangiftes. Zijn hogere inkomen zou hij zeker vijf jaar niet hebben opgegeven aan de Belastingdienst. De Nunspeter zei tijdens de zitting dat dit per ongeluk was gebeurd, maar de rechtbank vindt dit gezien de opleiding van de man en zijn financiële functie niet aannemelijk.

De man heeft inmiddels verschillende bedragen aan het bedrijf terugbetaald en zegt dit ook te zullen blijven doen. De rechtbank vindt die belofte niet zo geloofwaardig, onder meer omdat gebleken is dat de man bewust informatie achterhoudt. De rechtbank zegt de indruk te hebben dat de man wel wil meewerken, maar dan wel onder zijn eigen voorwaarden.

Man werkt opnieuw in financiële functie
De rechtbank zegt dat de man de ernst van het handelen nog steeds niet volledig lijkt in te zien, terwijl hij inmiddels wel weer werkzaam is in een financieel verantwoordelijke functie. Zijn nieuwe werkgever is volgens de rechtbank niet op de hoogte van de rechtszaak die tegen de Nunspeter loopt.

Aan de andere kant heeft de rechtbank oog voor het feit dat verdachte vermoedelijk de rest van zijn leven in de schulden zit en dat hij in het kader van dit strafproces afstand heeft gedaan van zijn waardevolle wijncollectie.

Voor de verduistering en de onjuiste belastingaangiftes legde de rechtbank de man donderdag anderhalf jaar cel op. Als de Nunspeter binnen drie jaar weer in de fout gaat, dan moet hij nog eens anderhalf jaar de gevangenis in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel