Aantal egels gehalveerd: 'Platteland te eentonig'

FLEVOLAND • Vr 20 september 2024 | 10:46 • Vrijdag 20 september 2024 | 10:46

Het aantal egels in ons land is in dertig jaar tijd gehalveerd. Dat blijkt uit onder meer de landelijke egeltelling, waaraan afgelopen weekend 128 Flevolanders hebben meegedaan.

In onze provincie zijn 360 levende egels geteld en 4 dode, zegt Elze Polman van de Zoogdiervereniging. Landelijk gaat het om ruim 13.500 levende egels en 284 dode dieren.

De egeltelling is vooral bedoeld om informatie te krijgen over de verspreiding, legt Polman uit. Ze geeft aan dat daarmee een beeld wordt gecreëerd waaruit duidelijk wordt waar het diertje voorkomt. Ze zegt dat de egel niet vanzelfsprekend meer voorkomt op het platteland dan in de stad.

Ton Eggenhuizen, de stadsecoloog van Almere plaatst wel een kanttekening. "We weten eigenlijk heel weinig van het diertje af. Mensen die begaan zijn met het diertje nemen maatregelen in hun tuin en doen mee aan de telling, maar mensen die dat niet zijn tellen juist niet."

Platteland
De Zoogdiervereniging juicht alle informatie over de verspreiding van de egel toe. "Het landelijk gebied is lastig vanwege de landbouw. De diversiteit aan voedsel neemt af”, maar Polman zegt ook dat de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden door de agrarische sector de egelpopulatie negatief beïnvloeden.

"Een egel moet veel biotische variatie hebben" zegt Ton Eggenhuizen. Daarmee bedoelt hij dat het landelijk gebied te eentonig is voor de egel. Die variatie is er volgens Eggenhuizen juist in de stad. "Neem de wijk Oosterwold bijvoorbeeld. Dat is een eldorado aan mogelijkheden." De ecoloog legt uit dat de inwoners van die wijk aan stadslandbouw doen, waardoor de ene tuin is voorzien van appelbomen en andere tuinen weer andere lekkernijen voor het diertje aanbieden.

"Oosterwold is een eldorado aan mogelijkheden"

— Ton Eggenhuizen, stadsecoloog Almere

Hoekjes en gaatjes
Ook Elze Polman vertelt enthousiast dat steden mogelijkheden bieden voor de egel. Vooral de vele hoekjes, perken en tuinen zouden mogelijkheden bieden. "En mensen moeten de bladeren laten liggen als de bomen over enkele weken hun blad verliezen. De egel kan geholpen worden door de bladeren bij elkaar te vegen. Mijn vader had ooit eens een egel die in winterslaap ging in een hoop bladeren in de tuin."

Polman benadrukt dat iedereen kan bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden voor egels. "Je kunt een egelhuisje in de tuin plaatsen, maar let op: er zijn veel slechte varianten op de markt die de egel helemaal niet helpen." Daarbij is het wel belangrijk dat de tuin bereikbaar is voor de egel. Er moet een gat van minimaal dertien bij dertien centimeter in de groene heg of schutting zitten.

Voedsel
"Egels zijn echte alleseters. Ze eten slakken, maar ook insecten, larven en kevers. Zelfs kadavers." Mensen kunnen de dieren daarnaast helpen door harde kattenbrokjes en water aan te bieden, maar geen melk, dat is niet goed voor egels.

Ton Eggenhuizen verwacht dat de egelpopulatie een boost krijgt door de vele slakken die dit jaar in de tuinen zijn te vinden. "Het gaat zeker helpen in de reproductie. Het zorgt vast voor een enorme lust om zich voort te planten." Om daar vervolgens aan te te voegen. "Maar dat doen ze dan (vanwege de stekels) wel voorzichtig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel