Wachten op duidelijkheid: Boeren Dronten in spanning over mogelijke komst munitiedepot

DRONTEN • Ma 7 oktober 2024 | 6:45 • Maandag 7 oktober 2024 | 6:45

"We moeten zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn." Dat zeggen boeren die een bedrijf hebben op de plekken waar Defensie mogelijk een munitiedepot wil bouwen. Twee gebieden in Flevoland zijn daarvoor in beeld. Maar de agrariërs die er wonen maken zich zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf, dat soms al decennia bij hen in de familie is.

Als we binnenkomen bij de familie Gielen aan de Nonnetjesweg in Biddinghuizen, zit iedereen met koffie en plakken kruidkoek aan tafel. Aan het hoofd van de tafel zit een peuter, het zoontje van Steven Gielen. Hij draagt sokjes met allemaal kleine trekkertjes erop, omdat hij zo dol is op de boerderij.

Vader Steven en opa Chiel hopen stiekem dat deze kleine man hen later zal opvolgen. En dan het liefst natuurlijk op deze plek, waar ze al zo lang zitten. De vader van Chiel, Piet Gielen, begon hier in 1971 met de opbouw van een akkerbouwbedrijf. Later is dat uitgebreid met legkippen. In 1994 nam Chiel het bedrijf over. En sinds een jaar of twee werkt ook zijn zoon Steven bij de maatschap.

Onduidelijk over de toekomst
Een aantal kilometers verderop, aan de Hondweg in Dronten, zit het akkerbouwbedrijf van familie De Breuk. Dat wordt nu gerund door vader en zoon De Breuk, maar werd in 1964 al gestart door een familielid. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 70 hectare, zo'n 140 voetbalvelden.

Hoewel beide bedrijven plannen voor de toekomst hebben, is het niet duidelijk of die toekomst er op die locatie ook echt is. Want eind vorig jaar publiceerde Defensie een overzicht met plekken waar de krijgsmacht zou kunnen uitbreiden. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar ruimte voor een kazerne, een zogenoemd springterrein en ook voor een grootschalige munitieopslag.

Defensie heeft voor die munitieopslag acht locaties in Nederland op het oog, waarvan er twee in Flevoland liggen. Het gaat om een gebied ten zuiden van de Hanzeweg in Dronten en een locatie ten oosten van de Biddingringweg in Biddinghuizen.

De families De Breuk en Gielen wonen in die zoekgebieden. De Breuk valt in het gebied 'Hanzeweg Dronten', en Gielen in het gebied 'Biddinghuizen-Noord'. Robbert de Breuk geloofde het niet, toen hij in de zomer hoorde dat Defensie misschien hun plek over gaat nemen.

Hij hoorde het van een buurman. "Dan denk je wel eerst van: Is dit waar? Zit hij een grap met mij uit te halen?" vertelt Robbert. Toen liet de buurman berichtjes zien. "Het was toch echt onze kavel die ingetekend stond", zegt Robbert. "En dan gaan er wel een paar alarmbellen af, als ik het zo mag zeggen."

Op pauze
Inmiddels zijn de boeren de eerste schrik te boven, maar de zoektocht van Defensie houdt hen wel elke dag bezig. De onzekerheid doet iets met de plannen die de agrariërs voor hun bedrijf maken, of inmiddels juist níét meer maken.

Want hoewel het dagelijkse werk doorgaat, staat de bedrijfsvoering deels op pauze. Er ontstaan veel vragen. Kunnen ze wel verder? En moet er nog wel geïnvesteerd worden? "Je staat perplex. Je weet het niet zo goed, wat je nou wel en niet moet doen", vertelt De Breuk.

De boeren willen graag duidelijkheid. "Dat is wel heel belangrijk, ja. Dat we zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn", zegt Chiel Gielen. "Dat het niet vijf jaar duurt, voordat we weten of we mogen blijven of niet. Want je kunt niet verder met je bedrijf."

Tegelijkertijd ziet zoon Steven ook de noodzaak van de uitbreiding van Defensie. Die is namelijk -volgens de krijgsmacht- nodig om voldoende te kunnen trainen en een goede afschrikking te vormen voor potentiële vijanden.

"Het is een actueel thema en bij dat thema moeten keuzes worden gemaakt. Je hoopt dat wij niet weg moeten, maar het is een realiteit." Toch hoopt hij dat het familiebedrijf de dans ontspringt.

Duidelijkheid volgt
Ook voor collega-agrariër Robbert de Breuk zijn het spannende tijden. "Je weet nooit hoe het leven loopt. Maar dit zijn dingen die je liever niet te vaak mee wilt maken."

Het zal nog even duren voordat de duidelijkheid er voor de boeren komt. Defensie heeft wel toegezegd dat begin volgend jaar bekend wordt welke locaties in Nederland in beeld blijven voor een munitiedepot.

Lees ook: Een munitiedepot van Defensie: zo gaat het er binnen de hekken aan toe

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel