Inwoners met fysieke beperking maken zich hard voor betere toegankelijkheid

NOORDOOSTPOLDER • Ma 7 oktober 2024 | 6:10 • Maandag 7 oktober 2024 | 6:10

Denk alsjeblieft na over hoe je je auto parkeert, je vuilnis bij de weg zet, of hoe je bijvoorbeeld je fiets stalt. Die oproep doet een nieuw toegankelijkheidspanel in Noordoostpolder. Dit panel komt op voor inwoners met een fysieke beperking. Deze week gaat het van start.

Het klinkt zo mooi, en ook zo logisch: Iedereen moet op dezelfde manier kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ook mensen met een fysieke beperking dus. Het is iets waar, mede vanuit de overheid, wel naar gestrééfd maar niet altijd naar gehándeld wordt.

Om dit te illustreren nemen twee van de in totaal zeven leden van het panel ons mee naar het centrum van Emmeloord. Ramona Dekkers komt daar vaker, bijvoorbeeld om wat te drinken of naar de bioscoop te gaan. Maar in het weekend staan er veel fietsen in het uitgaansgebied en die blokkeren het pad waar ze met haar rolstoel langs moet.

De grote glazen deur van de bioscoop is ook een blokkade, zo laat Ramona zien. Ze krijgt 'm met moeite open, maar het lukt haar niet om zich er vervolgens ook nog doorheen te worstelen. Het is helaas geen unieke situatie. Dit is op veel plekken zo, vertelt ze.
Marit den Boer is een andere ervaringsdeskundige. Met haar kleine rolstoel is het voor haar iets gemakkelijker om hindernissen te nemen. Toch zijn er ook voor haar belemmeringen. Ze noemt de winkels met een verdieping, waar wel een trap maar geen lift aanwezig is.

Hoge nood
Naar het toilet gaan in het centrum is volgens Marit eveneens een uitdaging, omdat er niet zoveel wc's zijn die voor haar toegankelijk is. Ze moet soms anderen vragen om met haar naar het toilet te gaan, zodat de openstaande deur door hen bewaakt kan worden.

Noordoostpolder is niet de eerste gemeente die een toegankelijkheidspanel krijgt. Veel gemeenten hebben dat al langer. In de polder is het jaren geleden ook al geprobeerd, maar toen is het initiatief gestrand. Nu is de tijd er rijp voor.

Jenna Veldkamp van welzijnsorganisatie Carrefour bevestigt dat. Als opbouwwerker ondersteunt en stimuleert ze initiatieven uit de samenleving, zo ook dit initiatief. Het is de bedoeling dat Toegankelijkheidspanel NOP een gesprekspartner wordt voor bijvoorbeeld de gemeente en winkeliers.

Bij het organiseren van evenementen of het inrichten van de openbare ruimte kunnen zij de leden van het panel dan om advies vragen, zodat er rekening gehouden kan worden met mensen met een beperking.

Blikopener
Daarnaast wil het panel een aanspreekpunt zijn voor anderen met een beperking. Ook gaan ze inwoners van Noordoostpolder erop wijzen dat ze met een klein gebaar al veel voor hun medemens kunnen betekenen. Rekening houden met het plaatsen van je fiets of container is daar een voorbeeld van. "We willen graag de blik van de inwoners openen, want het zit hem vaak in hele kleine dingen", weet Veldkamp.

Woensdag 9 oktober is de officiële aftrap van Toegankelijkheidspanel NOP. Dit gebeurt met de theatervoorstelling Blikopener in theater 't Voorhuys.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel