Proef met werk in NOP brengt asielzoekers en werkgevers bij elkaar

LUTTELGEEST • Vr 20 september 2024 | 5:11 • Vrijdag 20 september 2024 | 5:11

De gemeente Noordoostpolder is samen met de Werkcorporatie en het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest een proef gestart om asielzoekers te begeleiden naar werk. In de omgeving van het azc zitten veel ondernemers die behoefte hebben aan gemotiveerd personeel.

Eén van die bedrijven is bloemenkwekerij Tesselaar. Eigenaar Rick Tesselaar is blij dat hij meedoet aan de pilot. "We telen hier mooie bloemen, die worden in heel Europa afgezet. Maar om die bloemen te oogsten hebben we wel goede medewerkers nodig." Tesselaar hoopt via de pilot goed personeel te vinden.

"Wij hebben deze pilot als gemeente bedacht", zegt wethouder Linda Verduin van de gemeente Noordoostpolder. "Omdat wij hier een groot azc hebben. En we hebben een groot aantal werkgevers die staan te springen om personeel." De gemeente startte daarom een proef.

Pilot begint klein om ervaring op te doen
De pilot start klein. "We gaan beginnen met tien mensen van het azc. Dat doen we bewust", legt Verduin uit. "Wat heeft die asielzoeker nodig om aan het werk te gaan en om aan het werk te blijven. En wat heeft die werkgever nodig." De gemeente wil daar een jobcoach op zetten om alles in goede banen te leiden.

Volgens de wethouder zijn er grofweg vier redenen dat asielzoekers en werkgevers niet tot elkaar komen. "De wet- en regelgeving is bij beide partijen vaak niet bekend, ze kunnen elkaar fysiek niet vinden, de taal is vaak een barrière. En de verschillen in cultuur kunnen belemmerend werken."

'Vluchtelingen willen graag aan de slag'
Volgens locatiemanager Pieter Deinum van het azc in Luttelgeest mogen ook asielzoekers werken. "Daarvoor moet een tewerkstellingsvergunning voor aangevraagd worden. En die aanvraag duurt ongeveer 5 weken."

Volgens Deinum zet de pilot zoden aan de dijk, ook al gaat het maar om een klein aantal werknemers. "Als je klein start dan kun je alle hobbels nemen om het dan later groter uit te rollen." Bij de bewoners van het azc bestaat interesse om aan de slag te gaan, zegt Deinum. "Mensen willen aan de slag. Ze willen een nuttige besteding hebben, ze willen iets terug doen en ze willen iets verdienen."

De locatiemanager zegt dat het voor deelname niet uitmaakt in welke fase de asielzoeker in de procedure zit. Ook mensen die nog geen zicht hebben of ze mogen blijven of niet kunnen. "We maken wel een voorselectie", zegt Deinum. "Dat we mensen inzetten van wie we het idee hebben dat ze nog wel een tijdje bij ons in Luttelgeest kunnen blijven."

Ondernemer: 'Vertrouwen in beschikbaarheid essentieel'
Juist dat punt noemt bloemenkweker Rick Tesselaar heel belangrijk. "De laatste jaren hebben we weinig met asielzoekers gewerkt. Omdat het COA niet kon garanderen hoelang iemand in het azc zou blijven."

Volgens Tesselaar gebeurde het daardoor wel dat een medewerker van de ene op de andere dag niet meer op het werk kwam. "Wij hebben de ervaring dat iemand na drie weken te horen kreeg dat die ergens anders naartoe moest. En dan hadden wij die medewerker net opgeleid." Vertrouwen in de beschikbaarheid van een werknemer is voor de werkgever doorslaggevend.

De pilot zit nu nog in een opstartfase. De eerste asielzoeker is afgelopen week bij de bloemenkwekerij van Tesselaar begonnen. Een evaluatie van de proef volgt in het voorjaar van 2025, zegt wethouder Verduin. "Dan hoop ik dat we hebben geleerd hoe we dit goed kunnen doen. En dan hoop ik die kennis te kunnen omzetten in beleid", aldus de bestuurder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel